Πως να φτιάξεις το rustic, βοτανικό ψωμί μου με προζύμι, χωρίς τοξικά, χιτίνη & καρμίνιο!!
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Πως να φτιάξεις το rustic, βοτανικό ψωμί μου με προζύμι, χωρίς τοξικά, χιτίνη & καρμίνιο!!

Έγινε ενημέρωση: 29 Νοε 2023

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα συντηρητικά και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμά μας είναι τοξικά, αλλεργιογόνα και καρκινογόνα. Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βλαβερών πρόσθετων. Ειδικά στη βιομηχανία παραγωγής ψωμιού, χρησιμοποιούνται ευρέως χημικά ενισχυτικά γεύσης, πρόσθετη γλουτένη, λευκαντικά, συντηρητικά, trans λιπαρά, φοινικέλαιο, γαλακτωματοποιητές, χημικά χρώματα και άλλα...!!!

Τώρα που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποφάσισε ότι πρέπει να μας ταΐζουν με κατσαρίδες αντί για ρύζι....για να σώσουμε τον πλανήτη...και οι κyβερνησς μας εφαρμόζουν την εντολή...συγνώμη...πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πρόσθετα καρμίνιο, NF(σκουλήκι), και χιτίνη, που είναι αποξηραμένα ζωύφια. Είναι εξαιρετικώς τοξικά, μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα, δεν μπορούν να μεταβολιστούν σωστά από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ....και σας παρακαλώ ενημερωθείτε για όλα αυτά!!! Τα βάζουν παντού!!! Διαβάστε το άρθρο για τις ασθένειες που προκαλούν το καρμίνιο και η χιτίνη, περιλαμβάνονται οι ιατρικές έρευνες & μελέτες!!!

Αυτό είναι το άρθρο για το οποίο το facebook μου επιτέθηκε!!!

Εκτός αυτού, οι σπόροι που έχουν καλλιεργηθεί με φυτοφάρμακα και οι σπόροι που είναι γενετικά τροποποιημένοι, επηρεάζουν πολύ σοβαρά το γονιδίωμά μας και προκαλούν καρκίνους!!! Θα γράψω ειδικά άρθρα για τα ΓΤΟ τρόφιμα, και πώς επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, μέχρι τότε, κάντε κάποια έρευνα. Είναι πολύ εύκολο να γκουγκλάρετε οτιδήποτε, και θα βρείτε τα πάντα!!! Πάντα να διαβάζετε τα συστατικά των τροφίμων σας και πάντα να τα ψάχνετε στο google. Αλλά το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας, και την υγεία των αγαπημένων μας, είναι να παρασκευάζουμε τα πάντα στο σπίτι, με ασφαλή και αξιόπιστα προϊόντα. Ξέρω ότι δεν μπορούμε πάντα να έχουμε χρόνο... αλλά θα σας δείξω τρόπους να ετοιμάσετε και να αποθηκεύσετε μεγαλύτερες ποσότητες από διάφορα τρόφιμα, και πώς να τα διατηρήσετε για πολύ καιρό!!!

Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτή η προβιοτική, σούπερ θρεπτική, γευστική, νόστιμη σάλτσα που έφτιαξα για εσάς, η οποία αυτοσυντηρείται για πάρα πολύ καιρό, και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε τα πάντα και να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας!!! :) Αισθάνομαι πραγματικά άβολα κάθε φορά που πρέπει να ασχοληθώ με αυτά που μας κάνουν.... Ας περάσουμε κατευθείαν στο ασφαλές και νόστιμο ψωμί μας :)

Αρχικά, θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που προέρχεται από πηγές που γνωρίζουμε. Θα είναι αλεύρι από σπόρους χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, που διατηρούν το φλοιό τους και είναι βιολογικοί.

Αυτή τη φορά, επέλεξα να χρησιμοποιήσω μισό αλεύρι βρώμης και μισό αλεύρι σίκαλης. Είναι πολύ θρεπτικό, καθώς περιέχει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β από το φλοιό, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών που προστατεύουν το πεπτικό μας σύστημα και μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλά ζυμωμένο (fermented), τα σάκχαρα διασπώνται, χωνεύεται εύκολα και είναι μια πλήρως βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη, αφού έχει και τα εννέα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης από τη βρώμη. Και, παρακαλώ πάλι, ξεχάστε το μύθο ότι πρωτεΐνη είναι το κρέας και τα αυγά! Ο οργανισμός μας παράγει πρωτεΐνη από τα αμινοξέα που καταναλώνουμε, και μπορούμε να τα βρούμε όλα ακόμα και στη χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τις τοξίνες, τα τρανς λιπαρά και τα αντιβιοτικά από τα ζώα, που καταστρέφουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα... Μπορούμε να φτιάξουμε αλεύρι και ψωμί σχεδόν από κάθε σπόρο, για παράδειγμα, από αμύγδαλα, ρεβύθια κ.λπ., οπότε μείνετε σε επαφή, γιατί σύντομα θα γράψω ένα άρθρο με σχετικές οδηγίες, ένα με όλες τις πληροφορίες για τις πρωτεΐνες, τα απαραίτητα αμινοξέα και ποιες τροφές τα περιέχουν, και ένα για την αναγκαιότητα του μουλιάσματος των σπόρων μας. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις. Παρεμπιπτόντως, τα πιο γευστικά, νόστιμα, φρέσκα αμύγδαλα, αμυγδαλοβούτυρο και αλεύρι αμυγδάλου που έχω δοκιμάσει ποτέ μου, παράγονται στην Ελλάδα, βιολογικά, από την αγαπητή κυρία Ελένη Σακοράφα,!!! Εξαιρετικό αγρόκτημα, και υψηλής ποιότητας επαγγελματισμός!!!

Έτσι, χρησιμοποιώντας συνολικά 1 κιλό αλεύρι, ξεκινάμε βάζοντας το 1/3 (περίπου 300 γρ.) σε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο, μαζί με το προζύμι ή τη μαγιά μας, και προσθέτουμε αρκετό νερό για να φτιάξουμε ένα χυλό. Φυσικά, χρησιμοποιούμε μόνο φιλτραρισμένο νερό (διαβάστε εδώ γιατί). Μπορούμε να το αναμείξουμε με ένα μίξερ χειρός. Πραγματικά, δεν χρειάζεται να είστε ακόμα ακριβείς με τις ποσότητες. Εγώ χρησιμοποιώ σπιτικό προζύμι, που είναι προϊόν άγριας ζύμωσης, και δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα! Μείνετε συντονισμένοι για τις οδηγίες!

Αφήνουμε το μείγμα μας να ζυμωθεί για περίπου δύο ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, ή μέχρι να δούμε να σχηματίζονται φυσαλίδες, ή ακόμα και όλη τη νύχτα για μια πιο ξινή γεύση. Το κάνουμε πάντα σε καθαρό μέρος και σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα. Η ζέστη επιταχύνει τη διαδικασία, οπότε μπορείτε να το βάλετε ακόμα και στο φούρνο με τη λάμπα αναμμένη. Αν δεν θέλετε να κάνετε ζύμωση 3 βημάτων, συνεχίστε να διαβάζετε, καθώς σας δείχνω παρακάτω πώς μπορείτε να παραλείψετε μερικά βήματα.

Μετά την πρώτη ζύμωση, προσθέτουμε περίπου 400gr αλεύρι και λίγο ακόμα νερό μέχρι να έχουμε πάλι υφή χυλού. Ανακατεύουμε και περιμένουμε ξανά, όπως κάναμε και στο πρώτο βήμα. Με αυτόν τον τρόπο "ταΐζουμε" τα βακτήρια που δίνει το προζύμι μας, και δημιουργούμε περισσότερη ξινή γεύση.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι μας, αλλά το αφήνουμε μόνο για μία ώρα να φουσκώσει!! Όπως ανέφερα προηγουμένως, μπορείτε να παραλείψετε τα προηγούμενα στάδια της ζύμωσης και να ξεκινήσετε από αυτό εδώ, προσθέτοντας όλο το αλεύρι και το νερό σας, και απλά να το αφήσετε να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για περίπου 2 ώρες. Η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε εξαρτάται από τον τύπο του αλεύρου. Οπότε απλά προσθέστε το σιγά σιγά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να μπορεί να κρατήσει το σχήμα της.


Αυτή είναι η τελική μου μείγμα, καλά ζυμωμένο και φουσκωμένο.


Τώρα, μπορούμε να αρχίσουμε να το αρωματίζουμε και να προσθέτουμε τα βότανά μας, αλάτι, λάδι, μέλι αν θέλετε και λίγο ξύδι (προαιρετικά). Μπορούμε πάντα να δοκιμάζουμε τη ζύμη μας και να διορθώνουμε τη γεύση. Προσθέτουμε, λοιπόν, πάντα τουλάχιστον το νερό και το αλάτι σταδιακά, δοκιμάζοντας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο και μπαχαρικό σας αρέσει! Σοβαρά Εδώ σας δείχνω αυτά που επιλέγω εγώ συνήθως.


1 κουταλιά της σούπας (Κσ) μέλι.

Στην Ελλάδα, αγοράζω το σούπερ αγνό, βιολογικό και αρωματικό μέλι μου που χρησιμοποιώ ως τροφή, αλλά και ως συστατικό στα αγνά, οργανικά καλλυντικά μου (δείτε εδώ πως τα παρασκευάζω), μαζί με αγνό κερί μέλισσας, από τον αγαπητό φίλο Στέλιο Παππά, ο οποίος μετακινεί συνεχώς τις μέλισσες του στα ελληνικά δάση, για να διασφαλίσει το ότι παραμένουν χαρούμενες, υγιείς και προστατευμένες, και ότι παράγουν αυτό το τόσο νόστιμο μέλι!!


1 Κσ δενδρολίβανο


1 Κσ αλάτι.

Επιλέγω αλάτι Ιμαλαΐων γιατα υψηλά ποσοστά σιδήρου που έχει,


1 Κσ φασκόμηλο.

Περίπου 3-4 Κσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στην Ελλάδα, αγοράζω καταπληκτικό φρουτώδες, βιολογικό έξτρα παρθένο λάδι και κρασί, από τον φίλτατο κ. Ανδρέα Κουτσοδήμο, ο οποίος είναι ένας σούπερ ευγενικός, εξυπηρετικός επαγγελματίας με γνώσεις!!

Και οι αναφορές που κάνω στους παραγωγούς μας δεν είναι πληρωμένη διαφήμιση, είναι μόνο ο τρόπος μου να δείξω την εκτίμηση και την υποστήριξή μου ;)


Και 1 Κσ σκόνη τζίντζερ.

Μείνετε συντονισμένοι, θα σας δείξω πώς να αποξηραίνετε και να κονιορτοποιείτε φρέσκο βιολογικό τζίντζερ


Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά, πιπέρι, θυμάρι, ξύδι, βασιλικό, ό,τι θέλετε, αλλά αποφύγετε τη ρίγανη, γιατί όταν μαγειρευτεί γίνεται πικρή. Κανένα πρόβλημα αν δεν σας πειράζει η πικράδα στο ψωμί σας Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το ταψί μας για το ψήσιμο. Χρησιμοποιούμε πάντα λαδόκολλα, για να προστατεύουμε τα φαγητά μας από τα τοξικά μέταλλα και το τεφλόν. Ή ψήνετε τα προϊόντα σας σε κεραμικούς δίσκους και κατσαρόλες. Εγγραφείτε για να ειδοποιηθείτε όταν ανεβάσω το άρθρο μου για την τοξικότητα των σκευών μας!


Τώρα πασπαλίστε με λίγο αλεύρι την καθαρισμένη επιφάνεια εργασίας και τα χέρια σας για να μην κολλήσουν.


Μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί ή να μοιράσετε τη ζύμη σας ισομερώς. Εγώ τη μοιράζω στα τέσσερα.

Βάζουμε το ζυμάρι μας, λοιπόν, στην αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με αλεύρι και σχηματίζουμε το ψωμί μας όπως μας αρέσει. Για αυτό το βήμα, μην χρησιμοποιήσετε το αλεύρι βρώμης, καθώς είναι πολύ κολλώδες. Εδώ χρησιμοποίησα το αλεύρι σικάλεως.


Αν είναι η πρώτη σας προσπάθεια να φτιάξετε ψωμί, μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Πάντα θα βελτιώνετε την τεχνική σας με την εξάσκηση, και το ψωμί σας θα έχει υπέροχη γεύση ό,τι σχήμα και να έχει Απλά μοιράστε το ισόποσα (αν δεν φτιάχνετε ένα μεγάλο καρβέλι) ώστε κάθε καρβέλι να ψηθεί εξίσου. Εδώ βλέπετε το δικό μου σε στρογγυλό καρβελάκι.


Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις φραντζόλες σας (ή το καρβέλι) στο ταψί που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος.


Τα ψωμάκια δεν χρειάζεται να είναι τέλεια! Είναι σπιτικά και χειροποίητα! Σκεπάστε τα με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.


Ελέγξτε μετά από περίπου μία ώρα. Φαίνονται ήδη υπέροχα και η μυρωδιά γεμίζει ήδη το σπίτι!


Πρέπει να φουσκώσουν περισσότερο, οπότε τα σκεπάζω και τα αφήνω να φτάσουν στον επιθυμητό όγκο.


Τα καρβελάκια μου είναι έτοιμα!!

Τώρα προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190-200°C (374°F) προσθέτοντας ένα πυρίμαχο σκεύος γεμάτο νερό, στη βάση του φούρνου. Αυτό θα δώσει στο ψωμί σας μια πιο τραγανή και νόστιμη κρούστα και καλύτερο συνολικό ψήσιμο.


Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, χαράζουμε το ψωμί μας με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, για να μπορέσει να βγει ο αέρας. Η χάραξη μπορεί να είναι απλή ή πιο καλλιτεχνική. Το δικό μου εδώ είναι απλό, αλλά μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη, ειδικά αν ψήνετε για τους αγαπημένους σας


Και ορίστε μια ιδέα για κάτι πιο καλλιτεχνικό (η φωτογραφία προέρχεται από το διαδίκτυο)


Τώρα βάλτε το ψωμί σας στο φούρνο και παρακολουθήστε το να φουσκώνει και να απελευθερώνει αυτά τα απίστευτα αρώματα του σπιτικού ψωμιού, γεμίζοντας το σπίτι με τη μυρωδιά της δημιουργικότητας, της αγάπης και της υγείας


Μετά από περίπου 35 λεπτά, ελέγξτε με ένα καθαρό και στεγνό μαχαίρι αν το ψωμί σας είναι έτοιμο. Βάλτε το μαχαίρι βαθιά στο καρβέλι και αν βγει καθαρό, το ψωμί σας είναι έτοιμο!


Αν όχι, δώστε του λίγο χρόνο ακόμα στο φούρνο. Αν νιώθετε ότι η κρούστα θα καεί, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου (περίπου 10-20°C).


Ελέγξτε ξανά με το μαχαίρι, και όταν το ψημένο καλούδι σας είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει εντελώς (καλύτερα στη σχάρα του φούρνου σας με την πόρτα ανοιχτή. Ξέχασα να βγάλω αυτή τη φωτογραφία). Νόστιμο ρουστίκ, αρωματικό και κυρίως ΥΓΙΕΙΝΟ καρβέλι σπιτικού, ψωμιού


Τώρα είστε έτοιμοι να το κόψετε και να το απολαύσετε!!!!! Bon apettit

Το πιο καταπληκτικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ψήσετε μεγάλη ποσότητα ψωμιού, να το κόψετε σε φέτες σε μέγεθος μερίδας και να το καταψύξετε!! Κάθε μέρα θα έχετε φρέσκο ψωμί, και αν το βάλετε για μερικά λεπτά στην τοστιέρα, θα συνεχίσετε να έχετε το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού!! Είναι μαγευτικό Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να ξεπαγώσει με φυσικό τρόπο (και δεν χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων!!). Για να το καταψύξετε, καλύτερα να το βάλετε σε χάρτινη σακούλα, ώστε να αποφύγετε την τοξικότητα των πλαστικών.


Ελπίζω να σας άρεσε αυτό το άρθρο και σας εύχομαι να απολαύσετε τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Να θυμάστε! Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Θα βελτιωθείτε όσο συνεχίζετε να εξασκείστε Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, μη φοβάστε να λερωθείτε, όλα καθαρίζονται εύκολα, παίξτε με το αλεύρι και τη ζύμη σας και μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο δημιουργικότητας με τα παιδάκια σας. Θα το λατρέψουν και εσείς θα περάσετε πραγματικά πολύ όμορφα!!! Και ξέρετε πόσο σημαντική είναι αυτή η επικοινωνία με τα παιδάκια μας...! Τώρα, μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στη σελίδα, ώστε να σας έρθει ειδοποίηση όταν ανεβάσω τα επόμενα άρθρα μου για το πώς να προστατευτούμε από όλους τους κινδύνους που μας απειλούν σήμερα....και δεν εντοπίζονται εύκολα...!


Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες κατευθύνσεις, βοήθεια ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή να γράψετε το σχόλιό σας παρακάτω. Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!

*η ιστοσελίδα μου δημιουργείται και χρησιμοποιείται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας, και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!


Φυσικά, το Facebook δεν μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε απευθείας από την ιστοσελίδα μου (νοιάζονται πολύ για την υγεία μας - ΟΧΙ), αλλά μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο με αυτό το σύνδεσμο - αρχείο PDF. ή το σποτάκι μου στο YouTube.


Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, και τα πιο καταπληκτικά ενθαρρυντικά σας μηνύματα!!!! Με συγκινείτε πργματικά!!!

Και να θυμάστε, να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας... και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!


Την αγάπη μου,

Thomais de Fois

ááá


Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023


Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo


bottom of page