Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!!
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!!

Έγινε ενημέρωση: 29 Νοε 2023

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Ας διασκεδάσουμε στην κουζίνα μας, χρησιμοποιώντας την επιστήμη για να ωφελήσουμε την υγεία μας!

Διαβάστε τις πληροφορίες και θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία σε βίντεο, στο τέλος του άρθρου.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois


Πάμε να ασχοληθούμε με την παρασκευή μιας πεντανόστιμης προβιoτικής σως, η οποία διατηρεί όλες τις βιταμίνες των συστατικών, τα ένζυμα, τα αρώματα, τη γεύση.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Με τα προβιoτικά βακτήρια που περιέχει θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επιταχύνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στη μείωση της χοληστερίνης, είναι ωφέλιμη κατά του διαβήτη, στην υγεία του δέρματος,ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών οι οποίες είναι οι ορμόνες της χαράς και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Γενικότερα συμβάλει στο να εξισορροπούνται οι ορμόνες, και στην αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων (ιδίως την εποχή που η κατάθλιψη προσβάλει απίστευτα ποσοστά του πληθυσμού).


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Πριν περάσουμε στην παρασκευή της σως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα οφέλη των προβιοτικών.

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει το γιατρό σας να συστήνει την κατανάλωση γιαουρτιού όταν κάνετε χρήση αντιβιοτικών για να αντιμετωπίσετε κάποια πάθηση. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα προβιωτικά του γιαουρτιού συνοδεύονται από αντιβιώσεις, και πρόσθετες ορμόνες, οι οποίες μεταφέρονται στο γάλα του ζώου εκτροφής, λόγω του ότι η νομοθεσία επιβάλει τη χρήση αντιβιοτικών σε κάθε παραγωγό που απευθύνεται σε καταναλωτές

(ψάξε: CodexAlimentarius).


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Τα αντιβιοτικά δεν εξοντώνουν μόνο τα βακτήρια η τους ιούς που μας έχουν προσβάλλει, αλλά και τα ωφέλιμα βακτήρια του οργανισμού (Μικροβιακή Εντερική Χλωρίδα), τα οποία αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Αντί να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, λοιπόν, το επιβαρύνουμε περισσότερο.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την εξόντωση των ωφέλιμων βακτηρίων στον οργανισμό μας είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12, κάτι το όποιο είναι συχνό φαινόμενο.

Δυστυχώς, υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση σχετικά με τη Β12, και πολλοί μύθοι!

Ένας από τους πιο διαδεδομένους (και επικινδύνους) είναι το ότι η Β12 περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα και ο οργανισμός μας την προσλαμβάνει με την κατανάλωση τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι η βιταμίνη Β12 παράγεται στον οργανισμό μας από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, κατά το μεταβολισμό των φυτικών τροφών. Όσο, λοιπόν καταστρέφουμε τα βακτήρια του ανοσοποιητικού μας (με τα αντιβιοτικά), τόσο μειώνεται και η παράγωγη της συγκεκριμένης βιταμίνης.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Τέλος, δεδομένου του ότι τρεφόμαστε από το έντερο και όχι από το στόμα, η το στομάχι… Όσο καταναλώνουμε ζωικές ίνες οι όποιες δε μεταβολίζονται-αποβάλλονται σωστά από το ανθρώπινο μεταβολικό σύστημα, το όποιο διαθέτει πολύ μακρύ έντερο (8-13 μέτρα), αντίθετα με τα σαρκοφάγα όντα (3 μέτρα), και έχει αργό μεταβολισμό συγκριτικά με τα σαρκοφάγα, έχουμε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τοξικής βλέννας στα τοιχώματα του εντέρου, η οποία εμποδίζει την πρόσληψη των ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών, και παράλληλα είναι υπεύθυνη για αμέτρητες αυτοάνοσες ασθένειες και φλεγμονές.

Μην ξεχνάμε ότι από την εποχή της επιστήμης του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη, αυτό ήταν γνωστό στην επιστήμη.

«Είμαστε ότι τρώμε»

«Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο»

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Βέβαια, η σύγχρονη Δυτική ιατρική εστιάζει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, και όχι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος άνθρωπος να πάσχει σε μεγάλο ποσοστό από αυτοάνοσα, όπως ο καρκίνος, οι αλλεργίες, τα δερματικά προβλήματα που προκύπτουν από την αποβολή τοξινών (το δέρμα είναι αδένας και αποβάλλει τοξίνες από το σώμα), την παχυσαρκία, τις ορμονικές διαταραχές, τις ψυχικές διαταραχές και ΠΟΛΛΑ άλλα!

Η ιατρική χορηγεί τα προβιωτικά σε περιπτώσεις δυσεντερίας, δυσανεξίας στη λακτόζη, δυσπεψίας κ.α. Δεν έχουν παρενέργειες και είναι ασφαλή να προσλαμβάνονται από παιδιά και έγκυες γυναίκες.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Προβιοτικά (ασφαλή, χωρίς αντιβιοτικά) μπορούμε να βρούμε σε τροφές όπως το κεφίρ (νερού), η κομπούχα, το rejuvelac, απαστερίωτα προϊόντα ζύμωσης όπως η μπύρα και το κρασί.

Γραφώ «απαστερίωτα» διότι η θερμική επεξεργασία όπως ο βρασμός και το μαγείρεμα άνω των 50 βαθμών Κελσίου καταστρέφουν τα προβιοτικά βακτήρια, τις περισσότερες βιταμίνες, και τα ένζυμα των τροφών. Αρά λοιπόν, για να προσλάβουμε τα οφέλη των προβιοτικών δε θα τα μαγειρέψουμε!

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Παράλληλα, αυτός είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να αποθηκεύσουμε και να συντηρήσουμε τα οπωροκηπευτικά μας, όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες. Η επιλογή και οι συνδυασμοί των συστατικών εξαρτώνται καθαρά από την προτίμηση σας. Η σως μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μήνες, και στην κατάψυξη με ασφάλεια, για περισσότερο από ένα χρόνο!


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois
Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Πάμε λοιπόν να δούμε με ποσό ευχάριστο, γευστικό και εύκολο τρόπο μπορούμε να προστατέψουμε τον οργανισμό μας και να τονώσουμε το ανοσοποιητικό.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η καθαριότητα. Η επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσουμε, τα χέρια μας και όλα τα σκεύη πρέπει να είναι απολύτως καθαρά, τα λαχανικά μας πλυμένα και στεγνά, ώστε να μην εισάγουμε ανεπιθύμητα βακτήρια στην παρασκευή μας. Επιφάνειες, και σκεύη μπορούμε να τα απολυμάνουμε είτε με βραστό νερό, είναι με οινόπνευμα.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Αυτό που θα κάνουμε είναι το να κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια τα συστατικά μας και να τα βυθίσουμε σε άλμη. Αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει ζύμωση, η οποία θα καλλιεργήσει προβιοτικά βακτήρια, όπως ο λακτοβάκιλλος. Τα βακτήρια, στη συνέχεια θα μεταβολίσουν τα σάκχαρα των συστατικών για να τραφούν. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε φυσαλίδες, οι οποίες προκύπτουν από αυτό το μεταβολισμό. Ενώ ξεκινήσαμε με ένα αλκαλικό περιβάλλον (αλμυρό, από την άλμη), θα καταλήξουμε σε ένα όξινο περιβάλλον (ξιδάτο), μ ε φυσικό τρόπο, και μια υπέροχη γεύση!

Τα βακτήρια που καλλιεργήσαμε, αλλά και το όξινο αποτέλεσμα, λειτουργούν όχι μόνο θεραπευτικά, αλλά και ως συντηρητικά της σως, εφόσον δεν επιτρέπουν σε άλλα βακτήρια ή μούχλα να εισχωρήσουν στο περιβάλλον του δοχείου μας.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα των συστατικών μας. Δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που έχουν δεχθεί φυτοφάρμακα, διότι λειτουργούν όπως οι αντιβιώσεις, και θα εμποδίσουν τη δημιουργία προβιοτικών βακτηρίων. Καλύτερα να επιλέξουμε βιολογικά λαχανικά, μη γενετικώς τροποποιημένα!

*Θα συντάξω συγκεκριμένο άρθρο για το πώς επιδρούν οι μεταλλαγμένες τροφές στο DNA μας.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Ο τρίτος και τελευταίος σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα του νερού και του αλατιού που θα επιλέξουμε. Ακατάλληλο είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Είναι εργαστηριακά παρασκευασμένο, περιέχει χλώριο, και δε θα επιτρέψει την καλλιέργεια προβιοτικών βακτηρίων. Ομοίως και το ιωδιούχο αλάτι. Θα χρησιμοποιήσουμε φυσικά αλάτια, όπως θαλασσινό η ορυκτό αλάτι Ιμαλάιων, το οποίο περιέχει αρκετό σίδηρο, εξ ου και το ροζ χρώμα του. Και τα 2 φέρνουν καλά αποτελέσματα.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois
Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Το νερό μας σε καμμία περίπτωση δε μπορεί να είναι νερό βρύσης! Το χλώριο που περιέχει ώστε να καταστρέφει βακτήρια, καταστρέφει με τον ίδιο τρόπο και το δικό μας ανοσοποιητικό (μικροβιακή χλωρίδα), έχει κακή επίδραση στον εγκέφαλό μας, και τα βακτήρια που θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Παράλληλα, τα κατάλοιπα των σωληνώσεων θα περάσουν στο παρασκεύασμα μας και στον οργανισμό μας. Το εμφιαλωμένο νερό είναι σαφώς καλλίτερο, δεν περιέχει χλώριο, αλλά το διασπώμενο πλαστικό της συσκευασίας , η στασιμότητα, και οι κακές συνθήκες αποθήκευσης, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν επιτρέπεται να το εμπιστευτούμε.

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι το φιλτραρισμένο νερό. Προσωπικά, βράζω και το νερό του φίλτρου, προσθέτω το αλάτι για να διαλυθεί πιο εύκολα, και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το χρησιμοποιήσω στην παρασκευή.


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Η άλμη μας θα έχει 3% (ως 3,5%) περιεκτικότητα σε αλάτι. Δηλαδή, αν χρησιμοποιήσουμε 1 λίτρο νερό, θα προσθέσουμε 30 γραμμάρια αλάτι. Θα υπολογίσουμε, λοιπόν, τα ml του νερού που θα χρειαστούμε, και αυτό θα το πολλαπλασιάσουμε επί 0,03.

Για παράδειγμα, σε 2 lt νερό θα υπολογίσουμε: 2000 χ 0,03 = 60 γρ. αλάτι.

Πάντα φτιάχνω αρκετή ποσότητα!!


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Αφού έχουμε φροντίσει για την καθαριότητα, και πλύνει τα λαχανικά μας, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, και σε ένα σακουλάκι από τούλι, η ένα λεπτό καθαρό ύφασμα, κλείνουμε τα μπαχαρικά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, π.χ. ολόκληρα πιπέρια, σπόρους κολίανδρου, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, η οτιδήποτε προτιμάτε εσείς, και τα βάζουμε πρώτα στο δοχείο. Ακλουθούν τα μικρά συστατικά, σκόρδο, τοματίνια κλπ, ώστε να μπορέσουμε με τα μεγαλύτερα κομμάτια να τα κρατήσουμε όλα βυθισμένα στην άλμη, και να μη «χαλάσουν».


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Σε 3-4 μέρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) θα παρατηρήσουμε το νερό μας να θολώνει και σιγά σιγά να εμφανίζονται οι πρώτες φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα της ζύμωσης. Αυτό είναι το φυσιολογικό και επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθημερινά θα ανοίγουμε το πώμα του δοχείου για να επιτρέψουμε να φεύγει το διοξείδιο. Θα αφήσουμε τη ζύμωση να συνεχιστεί για μια εβδομάδα.

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois

Μετά τη μία εβδομάδα μπορούμε να πολτοποιήσουμε τη σως μας, στο καθαρό μπλέντερ (η ότι έχουμε διαθέσιμο), και να την επιστρέψουμε είτε στο ίδιο δοχείο, είτε σε μικρότερα βάζα. Θα προσθέσουμε όση από την άλμη χρειαστεί για να έχουμε την πυκνότητα που θέλουμε.



Την υπόλοιπη άλμη την αποθηκεύουμε στο ψυγείο, είτε για να δώσουμε γεύση σε άλλες συνταγές μας, είτε για να ξεκινήσουμε επομένη ζύμωση, την οποία θα επιταχύνει, επειδή έχει ήδη προβιοτικά βακτήρια!

Θα αφήσουμε το η τα δοχεία για μια ακόμα εβδομάδα να ζυμωθούν και να αναπτυχθούν τα αρώματα και η γεύση, και μετά μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο. Η ζύμωση της σως δε θα σταματήσει στο ψυγείο, αλλά θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Οπότε, καλό είναι να ελέγχουμε τα πώματα, ώστε να αφήνουμε να διαφεύγει το αέριο της ζύμωσης, όπως και από την αρχή της παρασκευής, ώστε να μην έχουμε έκρηξη σάλτσας στους τοίχους μας :D Εναλλακτικά, μπορούμε να τη σκεπάζουμε με λίγο καλό ελαιόλαδο.

Πάντα χρησιμοποιούμε πολύ καθαρό κουτάλι για να πάρουμε σως από το βάζο μας!!


Πως να φτιάξεις την πιο γευστική Προβιοτική σως που ταιριάζει με όλα & ενισχύει το ανοσοποιητικό!! Thomais de Fois


ΥΛΙΚΑ: Χρησιμοποιείτε ότι είναι της αρεσκείας σας, και σε οποία αναλογία προτιμάτε, με σημαντική τη χρήση πιπεριάς, καυτερής ή και όχι, η οποία προωθεί την καλλιέργεια λακτοβάκιλλου.



Ας δούμε τώρα τη διαδικασία!!



Σημείωση 1: Παρόλο που προσωπικά δεν τρέφομαι με ζωικές τροφές, επιλέγω τη χρήση των παράγωγων της μέλισσας για σημαντικούς λόγους, που αφορούν στη διάσωση της μέλισσας, αλλά και στην υγεία μας!! Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Το μυστικό ομορφιάς που βοηθάει τις μέλισσες να σωθούν!!


Σημείωση 2: Χωρίς να μου έχει ζητηθεί να κάνω διαφήμιση, θα σας προτείνω υπεύθυνα τον κύριο Ανδρέα Κουτσοδήμο για το εξαιρετικό, παρθένο ελαιόλαδο που παράγει, μαζί με υπεροχα κρασιά, και διαθέτει τα προΐοντα του με πολύ καλές τιμές, παραδίδοντάς ο ίδιος. Τον γνώρισα από το διαδίκτυο, και με κέρδισε η ευγένεια, η συνέπεια και η ποιότητά του.

Για μέλι αγνό και σπάνιο, σας προτείνω τον κύριο Στέλιο Παππά, αντίστοιχης ποιότητας, τιμών, εξυπηρέτησης, έχει μεράκι, πολλές γνώσεις, και προστατεύει τα μελισσάκια μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ταξιδεύοντας στα βουνά της Ελλάδας.


Σημείωση 3: Δεν πετάμε το υγρο που θα μας περισσέψει!!! Εκτός από τις χρήσεις που προανέφερα, θα το χρησιμοποιήσουμε ακόμα και για να φτιάξουμε προζύμι για το υγιεινό ρουστίκ ψωμάκι μας και φυτικά τυριά!!




Ένα ακόμα άρθρο που θα ήθελα να διαβάσετε, αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, για να προστατεύσετε την υγεία σας, είναι η έρευνά μου για τα σιχάμένα «κατσαρίδια» που βάζουν στα τρόφιμά μας, πώς να τα εντοπίζετε και να τα αποφεύγετε!! (Το άρθρο για το οποίο μου επιτέθηκε το facebook)




Τώρα, μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στη σελίδα, ώστε να σας έρθει ειδοποίηση όταν ανεβάσω τα επόμενα άρθρα μου για το πώς να προστατευτούμε από όλους τους κινδύνους που μας απειλούν σήμερα....και δεν εντοπίζονται εύκολα...!


Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες κατευθύνσεις, βοήθεια ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου, ή να γράψετε το σχόλιό σας παρακάτω. Χαίρομαι πάντα να βοηθάω!


*η ιστοσελίδα μου δημιουργείται και χρησιμοποιείται μόνο από εμένα. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο email σας, και κανείς δεν συλλέγει πληροφορίες επισκεπτών από εμένα. Αυτές είναι οι αρχές μου!


Φυσικά, το Facebook δεν μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε απευθείας από την ιστοσελίδα μου (νοιάζονται πολύ για την υγεία μας - ΟΧΙ), αλλά μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο μου με αυτό το σύνδεσμο - αρχείο PDF, ή με το σποτάκι στο YouTube.



Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, και τα πιο καταπληκτικά ενθαρρυντικά σας μηνύματα!!!! Με συγκινείτε πργματικά!!!


Kαι να θυμάστε, να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας... και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!



Την αγάπη μου,

Thomais de Fois



Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023

bottom of page