Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!!
top of page
  • Εικόνα συγγραφέαThomais

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!!

Έγινε ενημέρωση: 28 Νοε 2023

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois


Είναι γνωστό το πώς τα αρώματα και οι μυρωδιές επιδρούν στην ψυχολογία μας…

Και ιατρικώς αποδεδειγμένο, η όσφρηση είναι η αίσθηση που συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική μνήμη! Τα μωράκια αναγνωρίζουν τη μανούλα, ασυνείδητα ελκόμαστε από τη φυσική μυρωδιά συγκεκριμένων ανθρώπων, λόγω της φυσικής μυρωδιάς τους που πηγάζει από τις ορμόνες τους, ή ακόμα και όταν αδυνατούμε να θυμηθούμε κάποιο γεγονός, η μυρωδιές που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του γεγονότος θα μας προκαλέσουν τα ίδια συναισθήματα που βιώσαμε τότε, μόλις τις ξανασυναντήσουμε, αφού καταγράφονται στο υποσυνείδητό μας. Και τα παραδείγματα δε σταματούν εδώ.

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

"Episodic memories, or memories of specific events from a first-person point of view, are where the sense of smell is best connected to memories."

— Theresa L. White, PHD


Θυμάμαι...κάποτε είχα πάει βόλτα στη φύση, όμορφη Άνοιξη, χαλάρωμα...και συνάντησα κάποια λουλούδια που ήθελα να απολαύσω. Μέτα από λίγο αισθάνθηκα ένα ανεξήγητο άγχος... Προς μεγάλη μου έκπληξη! Πραγματικά, δε μπορούσα να εντοπίσω το λόγο... Πλησιάζοντας μια Γαζία ένιωσα περίεργα...! Για να μη μακρηγορώ...μετά από πολύ καιρό και πολύ σκάλισμα στις μακρινές μνήμες, κατάφερα να ανακαλέσω ότι η μητέρα μου αγαπούσε αυτό το δέντρο και το άρωμά του. Όταν ήμουν μικρούλι, λοιπόν, η μάνα είχε στολίσει με γαζιά το βάζο πάνω στο τραπέζι, και η μυρωδιά της πλημμύριζε το σπίτι.

*Εν τω μεταξύ, δεν ήξερα πως λέγεται το φυτό. Μετά από αυτά που θα διαβάσετε το ανακάλυψα :)


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Δυστυχώς, ένα άσχημο σκηνικό, με εντάσεις, στρες και άγχος συνέβη στον ίδιο χώρο, όσο το βάζο με τη γαζία ήτα παρόν...και ως τραυματική, αυτή η εμπειρία καταγράφηκε στο υποσυνείδητό μου!

Γενικά έχω πολλά κενά μνήμης από την παιδική ηλικία. Είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε τραυματικές καταστάσεις...

Μόνο, λοιπόν, όταν συνάντησα τη γαζία σε εκείνη τη βόλτα θυμήθηκα εκείνη τη ιστορία... Για να καταλάβετε πόσο πραγματικά ισχυρή είναι η δύναμη της μυρωδιάς, και την άμεση συσχέτισή που έχει με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Θα με συγχωρέσετε για τις πηγές στην Αγγλική γλώσσα, αλλά οι Ελληνικές πηγές και ερευνητές θέλουν πολλή δουλειά ακόμα...

Εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη συναισθηματική μνήμη και την όσφρηση.


Πολλοί, βεβαία, θα γνωρίζετε ότι πάνω σε τέτοια δεδομένα στηρίζεται και η τέχνη της αρωματοθεραπείας.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Από την αρχαιότητα λοιπόν, ως και σήμερα, οι άνθρωποι έκαιγαν κεριά, αρωματικά βότανα και ρητίνες είτε με πολύ απλό τρόπο, είτε σε περίτεχνα χειροποίητα και φυσικά σκευή (θαλάσσια όστρακα), σε τελετουργικά αυτοσυγκέντρωσης, διαλογισμού, πνευματικότητας, εξαγνισμού και σεβασμού... κάτι που συναντάμε από τις παλιές σαμανικές τελετουργίες κάθαρσης του ανθρώπου και της ατμόσφαιρας γύρω του από αρρώστιες και αρνητικές ενέργειες, μέχρι τις σύγχρονες θρησκείες ανά τον κόσμο.




Πέραν των συμβολισμών που τους προσδίδει η εκάστοτε κουλτούρα, τα κεριά δημιουργούν την αίσθηση της ζεστασιάς στο χώρο, τη θαλπωρή, μας χαλαρώνουν και μας ηρεμούν.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois


Ευτυχώς, η σύγχρονη δυτική επιστήμη, αντί να ακυρώσει, ως συνήθως, οτιδήποτε φυσικό (για να πουλάμε παράγωγα πετρελαίου, όπως φάρμακα/Big Pharma), κατανόησε και εξήγησε τις δυνατότητες του καπνού και των αρωμάτων που προκύπτουν από την καύση φυσικών κεριών, και συγκεκριμένων φυσικών στοιχείων, το πόσο θεραπευτικά λειτουργούν στην ψυχολογία και την ευεξία μας, και το πως προστατεύουν την ατμοσφαίρα, απομακρύνοντας βακτηρία, ιούς...και για όσους καταλαβαίνουν, διορθώνουν την αρνητική ενέργεια ;)

Κι εγώ...άνθρωπος που απεχθάνεται οτιδήποτε τεχνητό, μαζικής παράγωγης, άψυχο, συνθετικό... άνθρωπος με ευαίσθητη ψυχολογία...δε θα μπορούσα να μη μελετήσω και να μην κάνω έρευνα σχετικά με το θέμα της μυρωδιάς, του εξαγνισμού στο χώρο, την αίσθηση της εσωτερικής κάθαρσης, της χαλάρωσης και του διαλογισμού...χρησιμοποιώντας τη δύναμη της Φύσης που λατρεύω!

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι την κακή επίπτωση που έχουν στην υγεία μας αλλά και στην ατμόσφαιρα τα κεριά παραφίνης τα οποία βρίσκουμε ευρέως στο εμπόριο. Αυτά μπλουτίζονται με συνθετικά τοξικά και καρκινογόνα αρώματα & πρόσθετα, όπως η φορμαλδεΰδη, η ακρολεΐνη, και χρωστικές όπως το καρμίνιο, ΑΚΡΩΣ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟ, καρκινογόνο, προκαλεί άσθμα και θα γράψω σύντομα ξεχωριστό άρθρο για το καρμίνιο και τη χιτίνη των εντόμων. Η παραφίνη είναι παράγωγο του πετρελαίου. Με την καύση της στο χώρο μας (κερί) η αιθάλη που απελευθερώνεται, είναι καρκινογόνος, πολύ τοξική, καταναλώνει πολύ οξυγόνο για να καεί, και καταλήγει στους πνεύμονες μας με τη μορφή νάνο-στάχτης, όπου και αποθηκεύεται μέχρι ο οργανισμός μας να καταφέρει να αποβάλλει κάποιο ποσοστό της. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα συνθετικά φυτίλια που χρησιμοποιούνται στην ευρεία παραγωγή κεριών.

Δυστυχώς, κάποιοι θετικοί άνθρωποι που καταπιάνονται με τη δημιουργία κεριών, έχουν μεν σωστή κατεύθυνση σχετικά με την επιλογή κεριών...ΑΛΛΑ, χρησιμοποιούν συνθετικά λάδια και αρωματικά στα κεριά τους, από άγνοια προφανώς, και συνθετικά φυτίλια, εμποτισμένα με παραφίνη, με αποτέλεσμα να έχουν ένα εντυπωσιακό αρωματικό προϊόν, χωρίς όμως ωφέλιμες ιδιότητες, και με βλαβερά χαρακτηριστικά.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Τώρα που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποφάσισε ότι πρέπει να μας ταΐζουν με κατσαρίδες αντί για ρύζι....για να σώσουμε τον πλανήτη...και οι κyβερνησ3ις μας εφαρμόζουν την εντολή...συγνώμη...πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πρόσθετα καρμίνιο, NF(σκουλήκι), και χιτίνη, που είναι αποξηραμένα ζωύφια. Είναι εξαιρετικώς τοξικά, μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα, δεν μπορούν να μεταβολιστούν σωστά από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ....και σας παρακαλώ ενημερωθείτε για όλα αυτά!!! Τα βάζουν παντού!!!




Μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά. Γι αυτό λέω πάντα πόσο σημαντικό είναι το να κάνουμε σωστή ερεύνα και να καταλαβαίνουμε μόνοι μας τι επιλέγουμε στη ζωή μας, και γιατί.

Να μη μακρηγορήσω, και να σας πάω στο αποτέλεσμα που έφερε στο σπίτι μου αυτό το ταξιδάκι έρευνας και πειραματισμού, και να σας δείξω τρόπους με τους οποίους μπορείτε και εσείς να δημιουργήσετε ό,τι λαχταράτε, κάνοντας καλό στον εαυτό σας και στη φύση μας.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Το φυσικό κερί σόγιας θα δούμε σε αυτό το άρθρο, και εδώ τη δημιουργία φυσικών κώνων καπνού από βότανα και ρητίνες.

Το κερί σόγιας, ένα πολύ ήπιο στο χειρισμό, μαλακό και καθαρό κερί, σχεδόν άοσμο, βραδύκαυστο, διαρκεί πολλές ώρες συγκριτικά με τις βλαβερές παραφίνες, το οποίο δεν καπνίζει καθόλου σε συνδυασμό με τα φυσικά φυτίλια που φτιάχνω από βαμβάκι. Το βρίσκετε εύκολα στο εμπόριο, και δεν είναι ακριβό.

Στο κερί μου έχω δώσει όμορφο, ζεστό, χαλαρωτικό άρωμα, άκρως εξαγνιστικό και θεραπευτικό, λόγω των ρητινών και των βοτάνων που επέλεξα.

Φυσικό λιβάνι με τη λεμονάτη - γήινη και ρητινώδη φύση του, αποξηραμένο φασκόμηλο με τη σπιρτάδα του που μάζεψα από τα βουνά της Μάνης, ζεστό και γλυκό γαρυφαλάκι, δενδρολίβανο με τις χαλαρωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητές του (το χρησιμοποιώ ανελλιπώς στην κουζίνα και στα καλλυντικά μου) και κόκκινο κέδρο, που θεωρώ τον βασιλιά των αρωματικών ξύλων (δεν τον παραλείπω από τα καλλυντικά μου!).

Όλα αυτά τα υλικά της φύσης έχουν χαλαρωτικές, αντιβακτηριδιακές και θεραπευτικές ιδιότητες, μεγάλης δύναμης!!

Ειδικά για τη ρητίνη του λιβανιού αξίζει κανείς να κάνει μεγάλη ερεύνα!! Σας προτείνω να μην το παραλείψετε.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρήκα τρόπο το φυσικό-ακατέργαστο λιβάνι να το ενσωματώσω στα κεριά μου, αλλά και στο ελαιόλαδο, ώστε αυτή να είναι η βάση των καλλυντικών μου! Αντικαρκινικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό, χαλαρωτικό, αντιγηραντικό με ιδιότητες σύσφιξης και επανόρθωσης των ουλών, συμβάλλει στη θεραπεία της ακμής, του έλκους στομάχου, της ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων...αλλά και στην ψυχολογία λειτουργεί θεραπευτικά, δημιουργώντας ηρεμία, και ευχάριστη ατμόσφαιρα διαλογισμού και πνευματικότητας...κάτι που χάνει ο σύγχρονος άνθρωπος, δυστυχώς..! Ψάξετέ το ;)



Όσο για το φασκόμηλο...γνωστό και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, από την Αρχαιότητα του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη, αλλά και για την εξαγνιστική του ιδιότητα υπό μορφή καπνού. Οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν πολύ ισχυρή ιατρική, επίσης από την αρχαιότητα, λένε ότι οι Έλληνες δεν κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας...έχουν φασκόμηλο!!

Ψάξετε το και αυτό!!




Σας δείχνω το δικό μου φασκομηλάκι που καίω με λιβάνι και δενδρολίβανο, για να διορθώσω το περιβάλλον γύρω μου, ιδίως όταν όλα τα νιώθω χάλια....μου προκαλεί ανάταση πνεύματος.

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Το καίω μέσα σε φυσικό θαλάσσιο όστρακο γεμισμένο με άμμο, σε βάση αφρικανικού χειροποίητου ξύλου.

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Διαβάστε και αυτό το άρθρο μου, όπου εξηγώ το πώς δημιουργώ τις κρέμες μου, από το φιλτράρισμα του κεριού μέλισσας, τις εκχυλίσεις, ως το τελικό προϊόν με τις βιταμίνες, τα ένζυμα και όλα τα ωφέλιμα συστατικά που χρησιμοποιώ.


Να περάσουμε στη δημιουργία του κεριού, και σας χρωστάω τους κώνους για την πορεία :)

Η διαδικασία είναι τόσο απλή, που επέλεξα να φτιάξω ένα παράδειγμα για εσάς, πάνω στο γραφείο μου. Στην κουζίνα έχω ψοφόκρυο! Και οι φώτο από το κινητό μου, απλά και ουσιαστικά ;)

Τι χρειαζόμαστε:

  1. Φυσικό κερί της επιλογής μας, που να είναι κατάλληλο για καύση, όπως κερί μέλισσας, κερί σόγιας κλπ. Κάνετε την ερευνά σας για να δείτε τις ιδιότητες του καθενός, τα κόστη και να αποφασίσετε. Εννοείται ότι αποκλείουμε το φοινικέλαιο!! Αποψιλώνουν τραγικά πολλές εκτάσεις φυσικής βλάστησης και βιοποικιλότητας για να εκμεταλλευτούν το φοίνικα και τα παράγωγά του!!! Βλέπε: Αμαζόνιος.

  2. Ένα δοχείο για να ζεστάνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το κερί μας. Μπορεί να είναι είτε γυάλινο, είτε μεταλλικό σκεύος.

  3. Μια εστία που να σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε τη θερμοκρασία που θα έχετε για να λιώσετε το κερί σας.

  4. Αν δεν έχετε ελεγχόμενη εστία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, όπως εγώ, ή μπαιν-μαρί, για να μην κάψετε το κερί. Χρησιμοποιώ θερμόμετρο της αρχαιότητας :D εσείς μπορεί να έχετε και ψηφιακό. Όπως βολευόμαστε. Και μία μικρούλα εστία του καφέ, για να την κουβαλάω στο γραφείο μου, όταν στο υπόλοιπο σπίτι έχει κρύο :P Σημαντικό, να ξέρετε ότι μπορεί να γίνει ανάφλεξη αν δεν ελέγξετε τη θερμοκρασία, όποτε προσοχή! Και αν θέλετε να κάνετε αυτή τη διαδικασία για να περάσετε όμορφα και δημιουργικά με τα παιδάκια σας, παρακαλώ, μην τα αφήσετε μόνα τους με κεριά και εστία... Ο προμηθευτής και το διαδίκτυο θα σας δώσουν την πληροφορία για τη θερμοκρασία που λιώνει το κάθε κερί, και να μην ξεπεράσετε αυτήν. Ενδεικτικά, θερμαίνω το κερί μέλισσας για τα καλλυντικά μου στους 60-70 βαθμούς, και το κερί σόγιας για τα κεριά μου το πολύ στους 50. Είναι μαλακό και λιώνει πολύ εύκολα.

  5. Ένα βαζάκι, ποτήρι, ή καλούπι, όπου θα χυτεύσετε το κερί σας μόλις λιώσει, και αυτή θα είναι η τελική του μορφή.

  6. Για να το αρωματίσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αιθέρια ελαία της επιλογής σας, και μπορείτε να τα επιλέξετε είτε βάσει των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, είτε βάσει προτίμησης. Να έχετε υπ'οψιν ότι τα αιθέρια έλαια είναι ευαίσθητα, και το κάθε ένα μπορεί να ενσωματωθεί στο κερί μας, σε σχετικά συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Αυτές είναι εύκολο να τις βρείτε στο ίντερνετ. Μαζί με τα έλαια, είτε χωρίς αυτά, μπορείτε να εμπλουτίσετε το κερί σας με τα αγαπημένα σας θεραπευτικά βότανα, ρητίνες και σπόρια...Την ίδια τη φύση...τη Γη!!

  7. Για το φυτίλι μας θα χρειαστούμε φυσικό σπάγκο από αγνό βαμβάκι. Απλώς βυθίζουμε το σπάγκο μας στο λιωμένο κερί για να εμποτιστεί (1-2 λεπτάκια) και είναι έτοιμος προς χρήση. Μη σας βασανίσουν πληροφορίες που βρίσκονται στο internet και προτείνουν βόρακα, αλάτι κλπ. Μια χαρά είναι ο απλός εμποτισμός. Αυτό που θα πρέπει να μελετήσετε λίγο είναι η διατομή του φυτιλιού (πάχος), για να γίνει σωστή καύση μέσα στο δοχείο μας. Ένα πολύ λεπτό φυτίλι δε θα έχει τη δύναμη να θερμάνει το κερί σε όλη την επιφάνεια του δοχείου, ενώ ένα πολύ παχύ θα το κάψει και θα καπνίζει. Οι προμηθευτές συνήθως δίνουν πληροφορίες για το ποιο φυτίλι ταιριάζει σε κάθε διατομή δοχείου, αλλά και το internet έχει τα πάντα. Πειραματισμός χρειάζεται, ώστε να βρούμε πιο φυτιλάκι κάνει την πιο σωστή καύση στο δικό μας δοχείο, ώστε το κερί μας να λιώνει ως κάτω, και να μην έχουμε άκαυστο κερί στα τοιχώματα του δοχείου μας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των πειραματισμών, δεν πετάμε τίποτα! Αν κάτι πρέπει να διορθώσουμε, ξαναλιώνουμε το κερί μας και κάνουμε τις βελτιώσεις μας ;) Χωρίς άγχος, αλλά απολαμβάνουμε την ικανοποίηση της εξέλιξης :) Πάντα χρειάζεται πειραματισμός για να πετύχουμε κάτι που θα ικανοποιήσει τις δικές μας αισθήσεις... Έτσι δεν είναι και στις διαπροσωπικές σχέσεις...στις δουλειές και στα χόμπι μας...?

Ένα-ένα τα βήματα.

1. Προετοιμάζω το φυτίλι μου.

Για το δικό μου δοχείο (6χ6 εκ.) χρειάζομαι φυτίλι πάχους περίπου 4mm, οπότε πλέκω τον βαμβακερό σπάγκο για να γίνει συμπαγής.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Στο πυρίμαχο δοχείο ζεσταίνω λίγο κερί να λιώσει, σε ποσότητα που να μπορώ να βυθίσω το φυτίλι. Αφήνω το φυτίλι να εμποτιστεί καλά, για περίπου 5 λεπτά.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Αφαιρώ το φυτίλι από το σκεύος προσεκτικά με μία τσιμπίδα, και το κρεμάω για να στεγνώσει.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο, και μπορεί να κοπεί στο επιθυμητό μήκος, με ψαλίδι. Συνήθως υπολογίζουμε το ύψος του δοχείου που θα χυτεύσουμε το κερί μας, συν 1 εκατοστό.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

2. Προετοιμάζω τα αρωματικά μου .

Αφού ζυγίσω την ποσότητα που χρειάζομαι, χρησιμοποιώ πέτρινο γουδί για να κονιορτοποιήσω ρητίνες και βότανα. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο αιθέρια-αρωματικά έλαια, παραλείπετε αυτό το βήμα.

scroll


3. Ζυγίζω την ποσότητα κεριού που θα χρειαστώ.


4.Θερμαίνω το κερί, προσεκτικά, μέχρι να λιώσει, ελέγχοντας τη θερμοκρασία, αφού έχω προσθέσει και τη σκόνη των αρωματικών.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois
Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois










5. Αφαιρώ από την εστία και ζυγίζω τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσω. Ανακατεύω καλά.

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

6. Χυτεύω το κερί στο βαζάκι, με προσοχή γιατί είναι ζεστό.


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

7. Ανακατεύω, αν χρειαστεί, τα αρωματικά μου, ώστε να μην κατακαθίσουν στη βάση, μέχρι το κερί να πήξει και να σταθεροποιηθεί.


8. Βυθίζω το φυτίλι που προετοίμασα, μόλις το κερί αρχίσει να σταθεροποιείται, αλλά είναι ακόμα μαλακό.

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

9. Αφήνω το κερί μου να σταθεροποιηθεί πλήρως.


10. Απολαμβάνω το αποτέλεσμα :)


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois


Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

*Tips:

Όπως είπαμε, για να φτιάξουμε την αγαπημένη μας σύσταση, χρειάζεται πειραματισμός. Να θυμόμαστε πάντα να κρατάμε σημειώσεις, ώστε να μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά, μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το κερί μας και να κάνουμε βελτιώσεις. Π.χ. να αλλάξουμε το φυτίλι με λεπτότερο ή παχύτερο, να προσθέσουμε αρωματικά, η και να κάνουμε το άρωμα ελαφρύτερο, αραιώνοντας το κερί μας με κερί χωρίς άρωμα.


Αν θελήσετε να χρωματίσετε το κερί σας, μπορείτε, αλλά θα πρέπει να προσέξετε πολύ το ποιές χρωστικές θα χρησιμοποιήσετε. Προτείνω ορυκτά χρώματα mica, που προέρχονται από φυσικές-μη τοξικές πρώτες ύλες, αλλά αν επιλέξετε χρώμα του εμπορίου, μελετήστε καλά τη σύσταση του για να αποκλείσετε ότι έχει τοξικότητα!!


Πάντα έχουμε υπό επίβλεψη το κερί μας στο χώρο, ειδικά όταν υπάρχουν παιδάκια, δεν πλησιάζουμε εύφλεκτα υλικά και αντικείμενα σε αυτό, ακόμα και το δοχείο ζεσταίνεται όταν το κερί είναι αναμμένο, και φροντίζουμε πάντα να το έχουμε σε σταθερή και επίπεδη επιφάνεια!


Σε περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη στο κερί μας κατά τη θέρμανση, ΔΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ!! Κλείνουμε αμέσως στην εστία, και το σκεπάζουμε με ένα πυρίμαχο καπάκι, ή με μία βρεγμένη πετσέτα, ώστε να του στερήσουμε το οξυγόνο και να εξασθενήσει η φλόγα. Αν έχουμε πυρίμαχα γάντια, μπορούμε να το μεταφέρουμε προσεκτικά σε άλλο σημείο, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Επειδή μου άρεσε να παίζω με τα κεριά από μικρή, μου είχε τύχει να υπερθερμάνω κερί και να πάρει φωτιά. Από άγνοια, έριξα μέσα νερό για να το σβήσω, και το κερί έφτασε σε ένα μέτρο ύψος!! Να προσέχετε πολύ!



Σας εύχομαι να απολαύσετε αυτή τη δημιουργική και χαλαρωτική διαδικασία, και να θυμάστε, να δημιουργείτε πάντα με αγάπη! Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας...και η αγάπη είναι η καλύτερη θεραπεία...!

Πως να φτιάξεις φυσικό, φυτικό κερί & φυτίλι για να αποφύγεις τα τοξικά!! Thomais de Fois

Να σας αφιερώσω και ένα διαλογιστικό κομμάτι μου...να σας συντροφέυει στη δημιουργικότητά σας :) είμαστε όλοι κομμάτι του αέναου συνόλου......




Αν χρειαστείτε κάτι, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, πάντα είναι χαρά μου να προσφέρω.


Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το σχόλιό σας παρακάτω, και να κάνετε εγγραφή για περισσότερα ενημερωτικά άρθρα.


Την αγάπη μου,

Thomais de Fois



Thomais de Fois - IPHM Member - International Practitioners of Holistic Medicine








Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό, και προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα και σπουδές.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

Μπορείτε να αναδημοσιεύετε το άρθρο αυτούσιο, όχι μέρος αυτού και χωρίς να αναφέρετε πηγή.

All rights reserved © Thomais de Fois 2023


Thomais de Fois - Holistic Therapy & Arts - Logo


bottom of page